Min blogg: Nesten rett fra levra!Har du noen gang blitt "Ghosta"? 


Da kjenner du følelsen når det plutselig blir helt stille i den andre enden ... 

For det begynte jo så bra gjorde det ikke? Du så noen på nettet, og tok kontakt. Om det var via Tinder eller Grindr eller hvor det nå var ... Så tok du mot til deg og sendte en melding med: «Du ser spennende ut, og jeg er interessert i å bli kjent med deg». (Et ganske tydelig signal til mottakeren der altså). 

 

Så får du kanskje et hyggelig svar tilbake («hurra») – og hjerter hopper litt ekstra. Det er noen som synes du er interessant også! Og når den andre foreslår en «date», så blir du jublende glad! Kanskje blir det slutt på "singeltilværelsen"? For kanskje er du ekstra klar for å møte noen nå, siden det er en liten stund siden det ble slutt med den forrige? 

 

Og du forbereder deg til «daten», stryker skjorta, vannkjemmer håret, og kanskje du til og med pusser skoene. For du vil jo gjerne gjøre et veldig godt førsteinntrykk ikke sant? Så, etter en siste tannpuss og en ekstra kikk i speilet er du klar ... Du tar på ditt beste smil, retter deg opp i ryggen og går inn. Presenterer deg klart og tydelig, holder blikkontakten når du prater, svarer så godt du kan, og prøver å stille noen smarte spørsmål tilbake for å vise at du både er engasjert og reflektert. 

 

Og daten er hyggelig, dere prater om løst og fast, og du kjenner at dette er jammen interessant, og det kribler litt ekstra når du tenker på at dette kan bli noe mer ... Så er det ofte slik at tiden går fryktelig fort når du har det hyggelig, og vipps er det på tide å avslutte daten. Dere smiler til hverandre, sier det var veldig hyggelig å møtes, og at vi snakkes igjen snart. Du går ut fra daten med sommerfugler i magen, tenker dette gikk jo veldig fint. Og så hyggelig praten var, og så flott det var å møtes på denne måten. Dette må jo gå riktig vei? Bare vi blir litt bedre kjent ... så vil den andre bli overbevist om at du er den rette ...

 

Så venter du noen dager, sånn er reglene i datinglivet ... tar du kontakt for tidlig blir du raskt stemplet som desperat. Det er best å gjøre seg kostbar, la det være opp til den andre å ta kontakt ... Men så blir dagene til en uke, og du begynner å bli litt urolig. Går dette kanskje ikke riktig vei likevel? Gikk daten ikke så bra som du trodde? Best å være litt tålmodig tenker du kanskje, men etter et par dager til skjønner du det ... du har blitt «ghosta»! Og litt etter litt synker det inn, du var nok ikke så interessant likevel. 

 

Er du erfaren i sjekkegamet, børster du bare støvet av ermene og sier pytt pytt, jeg har mange andre dater i ermet, og dater jeg mange nok, blir det til slutt en match. Men er du av den litt mer sjenerte typen, med litt mindre selvtillit, kan du behøve litt tid før du prøver deg igjen. Men hadde det da ikke vært veldig deilig om daten raskt hadde sendt en melding og sagt: «Du, det var faktisk veldig hyggelig å hilse på deg. Du hadde mye spennende og relevant å by på, men jeg valgte en annen, som passet enda bedre enn deg – for meg.» Som den gode gamle «It´s not you,

it´s me”, bare med litt mer positive fortegn? 

 

Ok, så snakker jeg egentlig ikke om dating, men om jobbsøking og møter med rekrutteringskonsulenter. Og hvordan det føles når det blir helt stille etter det første eller andre intervjuet. Ja, rekruttering handler om å finne den riktige personen, med de riktige kvalifikasjonene, ingen tvil om at det er både viktig og riktig. Ferdig snakka! Og ja, det er rekrutterers marked, og det er utrolig mange kvalifiserte søkere per stilling der ute så skjønner det er travelt ... 

 

Men her er min bønn til dere i rekrutteringsbransjen. Følg opp og vær engasjert, også i de kandidatene som viser seg å ikke være perfekte for den aktuelle stillingen. Hold dialogen og gi tidlig beskjed, også når dere går videre med noen andre. Ikke bare er det å vise genuin omtanke for jobbsøkerne, det gjør også at jobbsøkeren raskere kommer videre i andre prosesser. Satt litt på spissen, så er det god folkeskikk også. 

 

Så kommer en liten disclaimer: Det er selvfølgelig stor forskjell rekrutteringsselskapene imellom, og jeg har også hatt gode opplevelser av å bli ivaretatt også når jeg ikke har vært kandidaten som kom helt i mål. 

 

Men opplevelsen og følelsen av å ha blitt «Ghosta» tidligere, den sitter fortsatt i. 

 

Definisjon ghosting:

 

«Ghosting betyr å bryte all kommunikasjon med noen uten en forklaring eller advarsel. Personen nekter eller ignorerer å svare på henvendelser fra en eller flere personer. Begrepet har oppstått i takt med nett-kulturen på begynnelsen av 2000-tallet og brukes med vennskaprelasjoner på nett eller onlinedating. Kilde: Wikipedia